Web Design

Tot ce trebuie să știi despre video marketing

Storytellingul vizual nu mai e o opțiune- e un dat. Suntem asaltați în permanență de conținut- texte, reclame, știri, videoclipuri virale, tot ce vrei și ce nu vrei...

Storytellingul vizual nu mai e o opțiune- e un dat. Suntem asaltați în permanență de conținut- texte, reclame, știri, videoclipuri virale, tot ce vrei și ce nu vrei. Englezii au numit-o infobesity, iar cuvântul vorbește de la sine: e momentul acela când suntem atât de încărcați de informații pe o mulțime de teme, încât ne vine foarte greu să mai luăm o decizie sau să le filtrăm eficient pentru a ne construi propria părere. În toată această „junglă” a conținutului, revenim la instinctele primare ca să ne orientăm prin hățișul de informații, adică tindem să ne uităm după imagini și clipuri video.

Explicația este cum nu se poate mai simplă: oamenii comunicau și înainte de inventarea limbajului articulat și a alfabetului, iar pentru asta se foloseau de imagini. În The Power Of Visual Storytelling, Ekaterina Walter și Jessica Gioglio ne spun că, de fapt, imaginile sunt un fel de scurtătură către miezul minții consumatorului: elementele vizuale sunt procesate de 60 000 de ori mai repede de către creier decât textul, iar noi procesăm 90% din informație prin reprezentare vizuală.

Așadar, preferința pentru conținut vizual nu e nimic nou. Nu e nici măcar o preferință, ci mai degrabă o necesitate, întrucât trezește interesul mult mai ușor, iar informația se sedimentează mult mai repede și mai durabil dacă este prezentată în această formă. Mai mult decât atât, poza potrivită face mult mai mult decât să spună o poveste- ne provoacă imaginația, ne stârnește o anumită emoție, ne trezește amintiri, ba ne poate îndemna chiar și să realizăm o anumită acțiune.

Cifre și evoluții

Dacă e să îi ascultăm pe cei de la Social Media Today, până în 2020, conținutul video va genera 80% din traficul online. Sesiunile live de Q&A și de AMA (Ask Me Anything) sunt din ce în ce mai populare și reprezintă una din cele mai simple și sigure alegeri pentru orice firmă. Tot mai apreciate sunt și clipurile 1:1, o alternativă la comunicarea telefonică sau prin e-mail cu clienții. Prin filmulețele 1:1, o firmă mulțumește clienților că au cumpărat ceva, le oferă asistență, conținut personalizat sau follow-up, practic orice e nevoie pentru a menține legătura cu ei și a-i integra în „familia” sa. Să nu uităm nici de video blogging, un fenomen mai vechi care pare să reziste testului timpului și care se menține în continuare în topul preferințelor consumatorilor. Fie că îl faci pentru firma ta sau că sponsorizezi un vlogger consacrat în schimbul publicității, e o alternativă demnă de luat în considerare.

Și dacă tot am pomenit de dificultatea de a ne forma o părere când suntem sub asediul informației, să aruncăm totuși și niște cifre încurajatoare: se pare că 36% din consumatori au încredere în reclamele în format video, 25% au folosit Youtube ca să caute clipuri legate de un produs pe care au vrut să îl cumpere din magazin și 64% sunt mult mai înclinați să cumpere ceva online după ce au văzut un clip video care îl promovează, potrivit unui infografic Social Media Today. Nu în ultimul rând, conform unui studiu al celor de la Hubspot, peste 50% din consumatori preferă să vadă filmulețe pe pagina unei firme în locul oricărui alt tip de conținut.

Clipurile video vin în completarea celorlalte demersuri de marketing: te ajută să pui în valoare vocea și personalitatea brandului și au un mai mare potențial de engagement  (pe Facebook, conținutul vizual e cu 65% mai engaging, iar postările care includ un filmuleț au cu 48% mai multe vizualizări decât celelalte, după cum ne spun tot cei de la Hubspot). De asemenea, pot fi folosite pentru atingerea oricărui obiectiv, fie că e vorba de conștientizare, creșterea vânzărilor, construirea reputației, poziționare și diferențiere sau de încurajarea loialității în rândul clienților.

Există o mulțime de genuri de filmulețe video din care să alegi, în funcție de specificul afacerii tale și de strategiile de promovare:

• demo-uri, pentru a prezenta specificațiile unui produs și modul de funcționare;
• video despre brand, care spun povestea afacerii tale într-un fel mai dinamic și mai relevant pentru audiența ta;
• vide0-uri de promovare a evenimentelor;
• interviuri cu membri ai echipei și alți experți sau influenceri, pentru a-ți stabili autoritatea și pentru a cimenta încrederea audienței față de firma ta;
• clipuri educative pe diverse teme de interes pentru audiența ta;
• animații;
• studii de caz și testimoniale, care arată cum produsul sau serviciul tău a ajutat un client în mod specific;
• transmisiuni live;
• clipuri 360°, AR și VR.

Motive să incluzi clipurile video în strategia ta de marketing

Partea cea mai bună e că nu trebuie neapărat să fie ceva sofisticat: majoritatea utilizatorilor rezonează la sinceritate și spontaneitate, deci atâta timp cât vei fi autentic, vei rămâne relevant pentru ei. În schimb, un minim de efort te poate ajuta să rămâi mai mult timp în mintea consumatorilor: 80% dintre ei își vor aminti mai degrabă o reclamă video. De asemenea, dacă porți comunicarea cu audiența ta prin e-mail, doar incluzând „video” în subiectul e-mailului vei mări rata de deschidere a acestora cu 19% și pe cea de click-through cu 65%.

În plus, clipurile video rețin atenția urmăritorilor mai mult decât podcasturile sau articolele de blog. Dacă ai reușit să îi faci să se uite la mai mult de 5 secunde din clipul tău, deja i-ai câștigat. Efortul de a crea un filmuleț bun îți va aduce consumatori care vor rămâne la tine pe site cu 88% mai mult, ceea ce înseamnă că majoritatea probabil vor lua în considerare și să cumpere de la tine.

Pe lângă faptul că e o scurtătură către inimile consumatorilor, conținutul video reprezintă și drumul cel mai scurt către succes pe platformele de socializare: o transmisiune live pe Facebook e mai bine văzută de algoritmul site-ului decât orice alt tip de postare, iar dacă reușești să îi faci pe utilizatori să îți îndrăgească produsul îndeajuns îi poți încuraja mai apoi să vorbească despre el- conținutul generat de utilizatori are, pe YouTube, de 10 ori mai multe vizualizări decât cel generat de brand.

Ce ar trebui să știi înainte să începi să creezi conținut video

Întâi de toate, trebuie să știi unde e mai activă audiența ta. Poți stabili asta fie rugându-ți clienții să participe la un sondaj, fie deducând-o din datele demografice pe care le ai la dispoziție. În funcție de platformele preferate, s-ar putea să ai limitări în ceea ce privește durata clipurilor sau a temelor abordate, așadar familiarizează-te cu ele și observă ce tip de conținut se comportă cel mai bine. Ca idee, de preferat ar fi să le faci cât mai scurte și concise, pentru că oamenii au o durată a atenției apropiată de cea a unui peștișor auriu, respectiv 8 secunde.

Tot din acest punct de vedere, e de preferat să dai tot ce poți în primele câteva secunde, ca să te asiguri că ți-ai câștigat audiența. Nu uita că atât pe Facebook, cât și pe Instagram, clipurile care apar în feeduri au sonorul dezactivat în mod automat, iar majoritatea spectatorilor le vizionează fără a da click pe ele, deci fără a porni sonorul. Fă-le să fie cât mai sugestive! Și nu uita să încarci și pe YouTube cele mai apreciate clipuri din repertoriul companiei tale- la urma urmei, e al doilea cel mai folosit motor de căutare.

Dacă duci lipsă de inspirație sau dacă deja ai filmat ceva și vrei să mai lucrezi la post-producție, îți lăsăm aici și o listă de platforme pe care le poți folosi ca să le dichisești și să le ferchezuiești înainte să iasă la rampă:

• PlaceIt Video Maker
• Adobe Spark
• Magisto
• Biteable
• Animaker
• Promo
• Wistia
• Renderforest
• Typito

Ai aici un articol aprofundat care intră în toate detaliile tehnice ale procesului și unul care îți explică cum să folosești telefonul mobil la întregul lui potențial și cum să încropești un platou de filmare direct la sediul tău. Și pentru că știm cât de greu e să fii mereu inspirat, îți recomandăm site-ul acesta cu tips & tricks pentru cele mai reușite filmulețe și îți urăm spor la creat!

Ultimele articole

Vezi toate

Experiența Utilizatorului - Ce este și cum poate fi îmbunătățită?

Și în mediul online, la fel ca în viața de zi cu zi, prima impresie contează. Mai ales dacă vrei să vinzi un produs sau să oferi un serviciu

April 1, 2021

Optimizare SEO - De ce avem nevoie de SEO?

Prima poziție în căutări nu garantează mereu mai multe click-uri, nici mai multe vânzări, iar asta se poate întâmpla fie din cauză că...

April 1, 2021

10 platforme E-Commerce pentru crearea unui Magazin Online

Afacerile care vor să țină pasul cu schimbările în comportamentul consumatorilor și-au deschis de ceva vreme magazine online...

April 1, 2021